Јоксимовић и Такахара: наставак развојне сарадње кроз пројекте

26. јул 2017. | Београд

Јоксимовић и Такахара: наставак развојне сарадње кроз пројекте

Министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић састала се са амбасадором Јапана Ђуићи Такахаром. Разговарали су о сарадњи две државе, процесу европских интеграција Србије, реформама које се спроводе, приликама у региону и осталим актуелним темама.

Јадранка Јоксимовић захвалила је саговорнику на континуираној помоћи Јапана Србији - посебно је дошла до изражаја током елементраних непогода и мигрантскре кризе. То је - како је навела, пример који илуструје да Јапан улази у ред најважнијих и највидљивијих партнера наше земље, посебно ако се узме у обзир донаторска и развојна помоћ.

Јоксимовић је информисала Такахару о последњем истраживању јавног мнења у коме грађани Србије, Јапан препознају као једног од најважнијих донатора и очекују да ће - поред великих пројеката које је подржао, наставити као и до сада видљиво присутво у Србији, а кроз пројекте корисне обичним грађанима. 

Јапан, потврдио је амбасадор Такахара, подржава приуступање Србије Европској унији и реформе које се спроводе. Сматра да европски стандарди међународним инвеститорима обезбеђују сигурност пословања, која је важан услов развоја, и верује је да је Србија - по укупним потенцијалима и ресурсима, најзначајнија држава овог дела Европе.

Јоксимовић и Такахара оценили су да су односи две земље на високом нивоу и да постоји могућност за њихово јачање. Посебно су навели важне и велике инфраструктурне пројекте финансиране из средстава јапанске развојне помоћи и будућег пројекта подршке обнови малих и средњих предузећа - пре свега на локалном и регионалном нивоу.