Објављен Зборник студентских радова о ЕУ

26. јул 2017. | Београд

Објављен Зборник студентских радова о ЕУ

Зборник који се налази пред вама представља резултат првог конкурса Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије за најбоље студентске радове о Еропској унији. Конкурс смо објавили у фебруару 2017. године у нади да ћемо овом иницијативом допринети  не само квалитетнијем и комплекснијем промишљању о ЕУ, заједно са свим процесима и трансформацијама које интеграција Србије овој заједници подразумева, већ и подизању нивоа свести међу студентима о значају академског писања и приступа темама које су од суштинског значаја за целокупно друштво. Овај зборник говори о томе да нисмо погрешили.

Имајући у виду потребу за укључивањем младих у европске интеграције јер ће они дугорочно гледано имати највише користи од овог процеса, а са циљем подстицања,  оживљавања и подизања квалитета размишљања у вези са ЕУ, Министарство је студентима дало могућност да одговоре на једну од четири актуелне теме у вези са ЕУ. Овај зборник радова подељен је у складу с тим на четири целине:  Србија у процесу приступања ЕУ: изазови и перспективе политике проширења ЕУ; Реформски потенцијал европске интеграције за Србију: развојни, нормативни и вредносни аспекти; Културне, друштвене и политичке димензије европског идентитета; Митови о ЕУ:  предрасуде о евроинтеграцији као последица недовољне информисаности.

Конкурсна комисија у саставу од три професорке Универзитета у Београду: проф. др Драгица Вујадиновић (Правни факултет), проф. др Весна Кнежевић Предић (Факултет политичких наука) и проф. др Илдико Ердеи, (Филозофски факултет) је читањем и оцењивањем свих радова констатовала да су радови пристигли на конкурс, посматрано у целини, на задовољавајућем академском нивоу, да је приступ темама занимљив и да су текстови оригинални. За три најбоља, проглашени су радови троје студента са Факултета политичких наука у Београду. Прву награду добио је рад „Процес усклађивања са Заједничком спољном и безбедносном политиком Европске уније: са којим изазовима се РС суочава?“, студенткиње мастер студија Јоване Перић. Друга награда припала је студенту четврте године основних студија Стефану Шпаравалу за рад „Религија као интегративни чинилац европског идентитета: идеја, правна подлога и савремени изазови“, док је трећа награда, додељена за рад „Европска унија у две брзине и потенцијалне импликације на европски пут Србије?“ , мастер студенту Урошу Ђаковићу.

Поред три прворангирана, још 10 радова који су задовољили критеријуме конкурса и које је конкурсна комисија позитивно оценила, налазе се у овом Зборнику радова.

Зборник студентских радова о Европској унији, можете да преузмете овде.