Србија спремно дочекује почетак преговора са ЕУ

05. октобар 2005. |

Нови Пазар, 3. октобар 2005. године - Потпредседник Владе Републике Србије и шеф преговарачког тима за преговоре са Европском унијом Мирољуб Лабус нагласио је данас у Новом Пазару да је одлука шефова дипломатија ЕУ о одобравању мандата за почетак преговора о закључењу Споразума о стабилизацији и придруживању веома добра вест за све грађане Србије и Црне Горе.

Лабус је на конференцији за новинаре у оквиру кампање `Европа куца на твоја врата` рекао да је свих 25 чланица ЕУ подржало брз почетак преговора и нагласио да данашња одлука представља признање за напредак у демократским и привредним променама спроведеним у Србији.


Он је поновио да Србија спремно дочекује почетак преговора и оценио да је сада сасвим извесно да ће они почети 10. октобра, када и европски комесар за проширење Оли Рен долази у Србију.


Амбасадор Велике Британије у СЦГ Дејвид Гауен и шеф Делегације Европске комисије у СЦГ Жозеп Љоверас честитали су Србији и Црној Гори одобравање почетка преговора о закључивању Споразума о стабилизацији и придруживању и нагласили пуну подршку европским интеграцијама наше земље.


Говорећи о предностима чланства у ЕУ, Гауен је истакао да ЕУ није само трговинска и царинска унија, већ и унија заједничких вредности. Гауен је посету Новом Пазару оценио као веома корисну, при чему је посебно истакао значај међусобног разумевања и поштовања у мултиетничком друштву. Он је рекао да је један од приоритета Владе Велике Британије, у којој живи два милиона људи муслиманске вероисповести, управо унапређење односа свих заједница. Према његовим речима, улазак у Европску унију гарантује јачање тих односа и међусобне толеранције етничких и верских заједница.


Британски амбасадор је изразио очекивање да ће СЦГ до закључења Споразума о стабилизацији и придруживању испунити све обавезе дефинисане Копенхагеншким споразумом, као и обавезу сарадње с Хашким трибуналом.


Шеф Делегације Европске комисије у СЦГ Жозеп Љоверас истакао је да је одлука шефова дипломатије ЕУ добра вест, пре свега за грађане Србије и Црне Горе.Он је нагласио да је процес придруживања СЦГ Унији значајан за стабилност целог региона, консолидацију демократије и стварање добре климе за даљи привредни развој наше земље.


Током посете представници невладиног сектора из овог подручја и Канцеларија за придруживање ЕУ Владе Србије потписали су Меморандум о разумевању. Директор Канцеларије Тања Мишчевић је изјавила том приликом да је циљ Меморандума да владин и невладин сектор заједнички раде у процесу придруживања ЕУ, пре свега на остваривању основних људских права, заштити деце и на изједначавању полова, који су основни принципи ЕУ.


Делегација Владе Републике Србије, Европске комисије и амбасадор Велике Британије разговарали су у Новом Пазару и са представницима локалне самоуправе.


Након састанака са представницима СО Нови Пазар, потпредседник Владе Републике Србије истакао је важност укључивања свих политичких опција у процес европске интеграције наше земље и оценио да је тај процес једини прави оквир за уређивање односа.


Лабус је саслушао све представнике локалне власти и најавио да ће Влади Србије поднети извештај о тим разговорима. Говорећи о функционисању локалне самоуправе, он је рекао да се са тим проблемом суочавају многе општине у Србији и позвао све да заједнички решавају проблеме јер, како је истакао, што је мање препрека и граница, веће су шансе да се боље живи.


Делегација Владе Србије, Европске комисије и британски амбасадор разговарали су данас и са представницима верских заједница у Новом Пазару на округлом столу под називом `Улога верских заједница у процесу европских интеграција`, а о европској перспективи Србије и предностима уласка у ЕУ делегација је разговарала и са ученицима гимназије у Новом Пазару.


Потпредседник Владе Србије посетио је и Правни факултет, где је студентима прве године поделио индексе.


На крају посете Новом Пазару, Лабус се састао и са привредницима тог краја, са којима је разговарао о перспективи развоја обућарске и текстилне индустрије, које су доминантне у овом региону.