Актуелности -

Министар Јадранка Јоксимовић: Наш план је да до 2021. будемо спремни за ЕУ

08. јул 2017. | Београд

Министар Јадранка Јоксимовић: Наш план је да до 2021. будемо спремни за ЕУ

- Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да Србија има план да до краја 2021. године буде у потпуности припремљена за чланство у Европској унији.Она је у интервјуу за данашњу "Политику" истакла да је из Брисела потребан прецизнији временски оквир како би Србија могла да планира не само сопствене активности, већ и буџет.

На питање колика је шанса да Србија добије јасан датум приступа Унији, Јоксимовић каже да очекује "јасније одређење" и да је потребан прецизнији временски оквир из Брисела, не и прецизан датум.

"Ми знамо шта је наш посао у односу на оно што смо обећали грађанима, а то су реформе, које се огледају и кроз достизање критеријума за отварање поглавља. Многе претходне владе у Србији су обећавале датуме и годне чланства, па их је стварност демантовала. Наш план је да до краја 2020. - 2021. будемо у потпуности припремљени. Јер, кад затворите сва поглавља, онда државе чланице у својим парламентима морају да ратификују споразум о чланству. Неке чак одржавају и референдум о том питању. И ми можемо тада да одржимо референдум на коме ће се грађани изјаснити. Зато нас занима какав је план ЕУ. То је легитимно питање", истиче министарка.

Јоксимовић сматра и да не би требало говорити о томе да ћемо реформама "одобровољити" Брисел, наводећи да је то погрешна поставка ствари.
"Реформе и развој смо обећали градјанима Србије, требало би њих да учинимо задовољнијима. Доста је урађено, али има још посла", оцењује Јоксимовић за "Политику".


Министарка наводи и да ће Србија од 2016. до 2020. године добити милијарду евра бесповратне помоћи за развој у различитим областима кроз ИПА фондове.
Према њеним речима, европске интеграцие представљају механизам који власт тера да буду бржи и ефикаснији у промени Србије набоље.


"Чланство ће бити додатна вредност целог процеса. Ни бивши премијер, садашњи председник Вучић и његова влада, ни ова влада, нису и неће оправдавати непопуларне мере захтевима из Брисела, што су многи радили па су испровоцирали евроскепсу у Србији. Ми радимо због себе", истакла је Јоксимовић.


Поводом захтева председника Вучића Бриселу да нам обезбеди рокове и спекулација да се жели трампа Косова за евриоинтеграцију, она истиче да постоје државни и национални интереси које не користите као монету за поткусуривање.

"Вучић је показао да на разуман и државнички начин сагледава реалност, промене које нам се не свиђају, а које узроке вуку деценијама, али исто тако и да су јасни наши интереси и захтеви у погледу одрживог останка и напретка наших људи на Косову и Метохији, посебно кроз обавезу Приштине о формирању ЗСО. Уосталом, постојање Бриселског споразума јасно говори да се уважава наш, али и став неколико земаља ЕУ и шире, о непризнавању једнострано проглашене независности Косова", наводи Јоксимовић.

На питање да ли постоји могућност да Брисел уважи њен став да дијалог с Приштином не би требало да буде уско везан за процес ЕУ интеграција, она каже да је то став произашао са "терена".

"У процесу преговора државе кандидата и ЕУ две су стране - кандидат и ЕУ. Није реално, а ни фер уводити трећу страну у процес евроинтеграција, Приштину, која својим нечињењем може да нас блокира. Мислим да је тако ригидан и нефлексибилан став неодржив у реалности. Ипак су реформе и копенхашки критеријуми, владавина права, добро управљање и економски програм најважнији критеријуми, Или би бар требало да буду", објашњава министарка.

Подсећа да је за време председавања Малте, од јануара до јуна, Србија отворила четири поглавља, што сматра добрим резултатом.

Такође очекује да до краја године буду отворена још три четири поглавља, а да би до отварања нових поглавља могло доћи на међувладиним конференцијама које је Естонија преузела од 1. јула.

"У овом тренутку, ми смо у потпуности спремни, у техничком и процедуралном смислу, за три преговарачка поглавља - 30. (економски односи са иностранством) које је већ на расправи на радним телима ЕУ, затим 6. (компанијско право) и 33. (финансијске и буџетске одредбе) за која смо преговарачке позиције послали Европској комисији. Радимо интензивно на још неким поглављима", каже министарка додајући да динамика неће зависити само од нас.

Она сматра да учинком постигнутим од десет отворених поглавља можемо бити задовољни, имајући у виду све околности у самој ЕУ, које нису баш наклоњене расту подршке политици проширења у самим земљама чланицама, имајући у виду чињеницу да је наш преговарачки процес специфичан и понекада отежан поглављем 35., односно праћењем кроз ово поглавље спроводјења Бриселског споразума.

"Не заборавите да смо ми званичне преговоре отпочели у јануару 2014, а ми смо кандидат на који је први пут примењен критеријум да се најзахтевнија поглавља 23 и 24 и у нашем случају 35, отварају на почетку, што није био случај са ранијим кандидатима. Ми смо прва поглавља отворили у децембру 2015. године, тако да за годину и по дана скоро од десет отворених поглавља, са два привремено затворена уопште није лош. Напротив", закључује министарка.

Одговарајући на питање шта ће за процес интеграције значити формирање министарстава она каже да је несумњиво да се боља координација постиже увођењем сталне структуре.

"То показује јасну и стабилну оријентацију земље", каже Јоксимовић додајући да је то пракса која је постојала и у добром делу земаља које су преговарале о чланству.
Објашњава и да Канцеларија за европске интеграције више не постоји, а да запослени и опрема постају језгро министарства.

"Преговарачки тим је државни тим, састављен углавном од државних службеника, али и неких стручњака из академске средине, цивилног друштава, експерата по одређеним областима, која су обухваћена различитим поглављима - има их 35. Наравно да су координисани унутар министарства, јер министарство и ја као министар политички смо одговорни и за њихов рад", одговара министарка.

Она наводи да је почела са анализом и припремом нове систематизације радних места која треба да се заврши до краја месеца. Додаје да ће се лично бавити тиме, да веома држи до процедуре и стручности, али и до резултата и одговорности у раду.
Наводи да неће бити већег ширења структуре, али неких измена ће бити.

Ускоро електронска платформа за размену података у преговорима о приступању Србије ЕУ

Ускоро електронска платформа за размену података у преговорима о приступању Србије ЕУ

20. фебруар 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (GIZ), организовало је прву у низу радионица о успостављању и фунционисању електронске платформе за размену података у процесу преговора о приступању Републике Србије Европској унији, намењену члановима Преговарачког тима, секретарима и заменицима секретара преговарачких група, као и представницима МЕИ који прате одређена преговарачка поглавља. Учесници радионице имаће прилику да стекну увид у техничке могућности, као и начин коришћења Платформе.

Расписан конкурс за студентске радове о Европској унији

Расписан конкурс за студентске радове о Европској унији

19. фебруар 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције расписује конкурс за три најбоља студентска рада у области европске интеграције и процеса приступања Републике Србије Европској унији како би подстакло младе академске грађане да се укључе у аргументовану дебату у вези са чланством наше земље у Европској унији.

Информациона кампања за Други позив за прикупљање предлога пројеката

Информациона кампања за Други позив за прикупљање предлога пројеката

02. фебруар 2018. |

Заједнички секретаријат Интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија има задовољство да позове све заинтересоване да учествују у информативним данима у вези са другим позивом за подношење предлога пројеката који ће се одржати на територији Републике Србије.

Отворен конкурс за Програм стажирања државних службеника  у Француској

Отворен конкурс за Програм стажирања државних службеника у Француској

31. јaнуар 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције у сарадњи са Амбасадом Републике Француске у Србији, а у оквиру Споразума о стратешком партнерству између Србије и Француске, наставља реализацију „Програма стажирања у Француској“, са циљем јачања капацитета државне управе зa процес преговарања Србије са Европском унијом.

EWB: Више циљева МЕИ за ову годину у процесу прикључења ЕУ

EWB: Више циљева МЕИ за ову годину у процесу прикључења ЕУ

26. јaнуар 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције Србије, које води министар Јадранка Јоксимовић, има више циљева предвиђених за ову годину, а реалним се сматра отварање поглавља која се већ налазе у процедури пред Саветом ЕУ, пише портал European Western Balkans (ЕWB)

Више од половине грађана Србије за чланство у ЕУ

Више од половине грађана Србије за чланство у ЕУ

23. јaнуар 2018. | Београд

Уколико би сутра био одржан референдум са питањем „Да ли подржавате учлањење Србије у ЕУ?”, 52 одсто грађана Србије гласало би за, њих 24 одсто би гласало против, док по 12 одсто не би гласало уопште или не зна шта би одговорило на ово питање, резултат је истраживања јавног мњења „Европска оријентација грађана Србије“ које је крајем децембра спровело Министарство за европске интеграције. Анкета, у којој је учествовало 1.050 испитаника старијих од 18 година, рађена је према стандарду Евробарометра.

Други позив за прикупљање предлога пројеката

22. јaнуар 2018. | Београд

Министарство за регионални развоj и јавне радове Републике Бугарске

(Управљачко тело Програма)
у сарадњи са

Министарством за европске интеграције Владе Републике Србије

(Национално тело Програма)

Објављује 22. јануара 2018. године други јавни позив за прикупљање предлога пројеката са циљем побољшања прекограничне сарадње између Бугарске и Србије у оквиру Интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2020. Програм је ко-финансиран из Инструмента за претприступну помоћ II (ИПА II фонд) Европске уније.

Одржан пети састанак Заједничког надзорног одбора Интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2020

Одржан пети састанак Заједничког надзорног одбора Интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2020

18. јaнуар 2018. | Софија

Пети састанак Заједничког надзорног одбора Интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2020, одржан је јуче у Софији. Одбор је донео одлуку да Други позив за прикупљање предлога пројеката буде објављен у понедељак, 22. јануара 2018. за пројекте под приоритетном осом 1 - Одрживи туризам, приоритетном осом 2 - Млади и под приоритетном осом 3 - Животна средина. Одобрена су следећа документа: Апликациони пакет за други позив за подношење предлога пројеката, укључујући Упутства за кандидате и критеријуме за избор пројеката: Правила за оцењивање предлога пројеката.

Радионица  „Писање прилога за ЕУ – усклађивање форме и садржаја“

Радионица „Писање прилога за ЕУ – усклађивање форме и садржаја“

20. децембар 2017. | Београд

У организацији Министарства за европске интеграције почела је радионица „Писање прилога за ЕУ - усклађивање форме и садржаја“, чији је циљ да представи елементе неопходне за израду докумената и правних прилога који се достављају институцијама Европске уније, кроз упознавање са садржајем и формом доброг правног прилога, уз интерактивну размену искустава и анализу примера из праксе.

Укључење родних питања у припрему ИПА програма и пројеката

Укључење родних питања у припрему ИПА програма и пројеката

14. децембар 2017. | Аранђеловац

Министарство за европске интеграције и Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена - UN WOMEN отворили су данас у Аранђеловцу  радионицу под називом Родна равноправност у процесу програмирања и праћења спровођења ИПА у Србији - ревизија нацрта логика интервенције припремљених у оквиру годишњег процеса програмирања ИПА.

Приказано је 1-10 од укупно 1004 Актуелности 12345