Актуелности -

Министар Јадранка Јоксимовић: Наш план је да до 2021. будемо спремни за ЕУ

08. јул 2017. | Београд

Министар Јадранка Јоксимовић: Наш план је да до 2021. будемо спремни за ЕУ

- Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да Србија има план да до краја 2021. године буде у потпуности припремљена за чланство у Европској унији.Она је у интервјуу за данашњу "Политику" истакла да је из Брисела потребан прецизнији временски оквир како би Србија могла да планира не само сопствене активности, већ и буџет.

На питање колика је шанса да Србија добије јасан датум приступа Унији, Јоксимовић каже да очекује "јасније одређење" и да је потребан прецизнији временски оквир из Брисела, не и прецизан датум.

"Ми знамо шта је наш посао у односу на оно што смо обећали грађанима, а то су реформе, које се огледају и кроз достизање критеријума за отварање поглавља. Многе претходне владе у Србији су обећавале датуме и годне чланства, па их је стварност демантовала. Наш план је да до краја 2020. - 2021. будемо у потпуности припремљени. Јер, кад затворите сва поглавља, онда државе чланице у својим парламентима морају да ратификују споразум о чланству. Неке чак одржавају и референдум о том питању. И ми можемо тада да одржимо референдум на коме ће се грађани изјаснити. Зато нас занима какав је план ЕУ. То је легитимно питање", истиче министарка.

Јоксимовић сматра и да не би требало говорити о томе да ћемо реформама "одобровољити" Брисел, наводећи да је то погрешна поставка ствари.
"Реформе и развој смо обећали градјанима Србије, требало би њих да учинимо задовољнијима. Доста је урађено, али има још посла", оцењује Јоксимовић за "Политику".


Министарка наводи и да ће Србија од 2016. до 2020. године добити милијарду евра бесповратне помоћи за развој у различитим областима кроз ИПА фондове.
Према њеним речима, европске интеграцие представљају механизам који власт тера да буду бржи и ефикаснији у промени Србије набоље.


"Чланство ће бити додатна вредност целог процеса. Ни бивши премијер, садашњи председник Вучић и његова влада, ни ова влада, нису и неће оправдавати непопуларне мере захтевима из Брисела, што су многи радили па су испровоцирали евроскепсу у Србији. Ми радимо због себе", истакла је Јоксимовић.


Поводом захтева председника Вучића Бриселу да нам обезбеди рокове и спекулација да се жели трампа Косова за евриоинтеграцију, она истиче да постоје државни и национални интереси које не користите као монету за поткусуривање.

"Вучић је показао да на разуман и државнички начин сагледава реалност, промене које нам се не свиђају, а које узроке вуку деценијама, али исто тако и да су јасни наши интереси и захтеви у погледу одрживог останка и напретка наших људи на Косову и Метохији, посебно кроз обавезу Приштине о формирању ЗСО. Уосталом, постојање Бриселског споразума јасно говори да се уважава наш, али и став неколико земаља ЕУ и шире, о непризнавању једнострано проглашене независности Косова", наводи Јоксимовић.

На питање да ли постоји могућност да Брисел уважи њен став да дијалог с Приштином не би требало да буде уско везан за процес ЕУ интеграција, она каже да је то став произашао са "терена".

"У процесу преговора државе кандидата и ЕУ две су стране - кандидат и ЕУ. Није реално, а ни фер уводити трећу страну у процес евроинтеграција, Приштину, која својим нечињењем може да нас блокира. Мислим да је тако ригидан и нефлексибилан став неодржив у реалности. Ипак су реформе и копенхашки критеријуми, владавина права, добро управљање и економски програм најважнији критеријуми, Или би бар требало да буду", објашњава министарка.

Подсећа да је за време председавања Малте, од јануара до јуна, Србија отворила четири поглавља, што сматра добрим резултатом.

Такође очекује да до краја године буду отворена још три четири поглавља, а да би до отварања нових поглавља могло доћи на међувладиним конференцијама које је Естонија преузела од 1. јула.

"У овом тренутку, ми смо у потпуности спремни, у техничком и процедуралном смислу, за три преговарачка поглавља - 30. (економски односи са иностранством) које је већ на расправи на радним телима ЕУ, затим 6. (компанијско право) и 33. (финансијске и буџетске одредбе) за која смо преговарачке позиције послали Европској комисији. Радимо интензивно на још неким поглављима", каже министарка додајући да динамика неће зависити само од нас.

Она сматра да учинком постигнутим од десет отворених поглавља можемо бити задовољни, имајући у виду све околности у самој ЕУ, које нису баш наклоњене расту подршке политици проширења у самим земљама чланицама, имајући у виду чињеницу да је наш преговарачки процес специфичан и понекада отежан поглављем 35., односно праћењем кроз ово поглавље спроводјења Бриселског споразума.

"Не заборавите да смо ми званичне преговоре отпочели у јануару 2014, а ми смо кандидат на који је први пут примењен критеријум да се најзахтевнија поглавља 23 и 24 и у нашем случају 35, отварају на почетку, што није био случај са ранијим кандидатима. Ми смо прва поглавља отворили у децембру 2015. године, тако да за годину и по дана скоро од десет отворених поглавља, са два привремено затворена уопште није лош. Напротив", закључује министарка.

Одговарајући на питање шта ће за процес интеграције значити формирање министарстава она каже да је несумњиво да се боља координација постиже увођењем сталне структуре.

"То показује јасну и стабилну оријентацију земље", каже Јоксимовић додајући да је то пракса која је постојала и у добром делу земаља које су преговарале о чланству.
Објашњава и да Канцеларија за европске интеграције више не постоји, а да запослени и опрема постају језгро министарства.

"Преговарачки тим је државни тим, састављен углавном од државних службеника, али и неких стручњака из академске средине, цивилног друштава, експерата по одређеним областима, која су обухваћена различитим поглављима - има их 35. Наравно да су координисани унутар министарства, јер министарство и ја као министар политички смо одговорни и за њихов рад", одговара министарка.

Она наводи да је почела са анализом и припремом нове систематизације радних места која треба да се заврши до краја месеца. Додаје да ће се лично бавити тиме, да веома држи до процедуре и стручности, али и до резултата и одговорности у раду.
Наводи да неће бити већег ширења структуре, али неких измена ће бити.

Oглас за радно место - шеф заједничког техничког секретаријата у Лесковцу - Програм Србија -Македонија

20. новембар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије оглашава јавни позив за ангажовање лица уговором о делу за обављање послова Шефа заједничког техничког секретаријата (ЗТС) у Лесковцу, у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија-Македонија.

Отворен семинар „Подршка изради преговарачке позиције за Поглавље 31 – Заједничка спољна и безбедносна политика“

Отворен семинар „Подршка изради преговарачке позиције за Поглавље 31 – Заједничка спољна и безбедносна политика“

16. новембар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције организује данас у Београду семинар „Подршка изради преговарачке позиције за Поглавље 31 - Заједничка спољна и безбедносна политика“, у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (GIZ), a у оквиру Отвореног регионалног фонда за Југоисточну Европу.

Отворен први позив за подношење предлога пројеката у оквиру Програма прекограничне сарадње СРБ-ЦГ 2014-2020

Отворен први позив за подношење предлога пројеката у оквиру Програма прекограничне сарадње СРБ-ЦГ 2014-2020

15. новембар 2017. |

Влада Републике Србије, Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ (CFCU) у сарадњи са Министарством за европске интеграције Владе Републике Србије и Министарством европских послова Црне Горе објављује Први позив за подношење предлога пројеката.

Студијска посета делегације државних службеника Украјине Министарству за европске интеграције

09. новембар 2017. | Београд, Вршац

Представници државних институција Украјине били су гости Министарства за европске интеграције од 6. до 8. новембра. Током тродневне студијске посете украјинске колеге имале су прилику да се упознају са искуствима Републике Србије у процесу приступања ЕУ, координацијом институција укључених у овај процес, начином израде српске верзије правних тековина ЕУ, као и учешћем Србије у ИПА и  програмима прекограничне сарадње.

Експерти из ЕИПА представљају политику миграција и азила ЕУ

Експерти из ЕИПА представљају политику миграција и азила ЕУ

06. новембар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Европским институтом за државну управу - ЕИПА Луксембург и уз техничку помоћ Министарства спољних послова Луксембурга, организујe данас семинар „Политика миграција и азила ЕУ“. На дводневној радионици учесници ће се упознати са кључним принципима, концептима и терминологијом у области избегличког права и права азила, насталим у оквиру Заједничког европског система азила.

Део цивилног друштва би да политизује преговоре са ЕУ

Део цивилног друштва би да политизује преговоре са ЕУ

06. новембар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције и Преговарачки тим за вођење преговора о приступању ЕУ, саопштили су данас да су уочили да постоје тенденције једног дела организација цивилног друштва, да се процес сарадње опструише, а садржај појединих, пре свега техничких питања, политизује.

Опречна мишљења о напретку у поглављима 23 и 24

Опречна мишљења о напретку у поглављима 23 и 24

27. октобар 2017. | Београд

Закључак из најновијег извештаја коалиције прЕУговор је да у Србији није било напретка у реформским процесима када је реч о спровођењу обавеза у поглављима 23 и 24. Помоћница министра за европске интеграције Ксенија Миленковић сматра, пак, да је објективна оцена стања у наведеним поглављима да има напретка.

МЕИ: Да су хтели да питају, добили би одговоре

МЕИ: Да су хтели да питају, добили би одговоре

25. октобар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције и Преговарачки тим Србије, реаговали су данас на најновији извештај коалиције „прЕУговор“ о напретку Србије у поглављима 23 и 24, истакавши да им је веома драго што цивилно друштво тако озбиљно прати процес реформи у тим поглављима и испуњеност Акционих планова.

Mинистарство за европске интеграције по први пут на Међународном београдском сајму књига

Mинистарство за европске интеграције по први пут на Међународном београдском сајму књига

20. октобар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије (МЕИ) представиће, по први пут, на Међународном београдском сајму књига од 22. до 29. октобра 2017, нова издања публикација која су припремљена како би стручној и широкој јавности указали на низ тема важних за процес приступања Србије Европској унији.  У пратећем програму највеће регионалне манифестације посвећене књизи, која се у Београду организује по 62. пут, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић говориће о новој публикацији „Аргументи за Европу“, чији је издавач Министарство, а која има за циљ да на разумљив начин предочи користи које ће грађани Србије имати од чланства наше земље у ЕУ. 

Обука стручних редактора за рад на припреми правних тековина ЕУ на српском језику

Обука стручних редактора за рад на припреми правних тековина ЕУ на српском језику

17. октобар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције, на данашњој радионици, „Стручна редактура у теорији и пракси“, за стручне редакторе из Народне банке Србије, Комисије за заштиту конкуренције и Комисије за хартије од вредности представиће полазницима систем припреме правних тековина ЕУ на српском језику. Посебно ће пажња бити посвећена значају овог питања у приступању ЕУ и улози коју стручни редактори имају у том процесу, затим захтевима квалитета, као и резултатима који се очекују од стручног редактора.

Приказано је 1-10 од укупно 991 Актуелности 12345