Актуелности -

Министар Јадранка Јоксимовић: Наш план је да до 2021. будемо спремни за ЕУ

08. јул 2017. | Београд

Министар Јадранка Јоксимовић: Наш план је да до 2021. будемо спремни за ЕУ

- Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да Србија има план да до краја 2021. године буде у потпуности припремљена за чланство у Европској унији.Она је у интервјуу за данашњу "Политику" истакла да је из Брисела потребан прецизнији временски оквир како би Србија могла да планира не само сопствене активности, већ и буџет.

На питање колика је шанса да Србија добије јасан датум приступа Унији, Јоксимовић каже да очекује "јасније одређење" и да је потребан прецизнији временски оквир из Брисела, не и прецизан датум.

"Ми знамо шта је наш посао у односу на оно што смо обећали грађанима, а то су реформе, које се огледају и кроз достизање критеријума за отварање поглавља. Многе претходне владе у Србији су обећавале датуме и годне чланства, па их је стварност демантовала. Наш план је да до краја 2020. - 2021. будемо у потпуности припремљени. Јер, кад затворите сва поглавља, онда државе чланице у својим парламентима морају да ратификују споразум о чланству. Неке чак одржавају и референдум о том питању. И ми можемо тада да одржимо референдум на коме ће се грађани изјаснити. Зато нас занима какав је план ЕУ. То је легитимно питање", истиче министарка.

Јоксимовић сматра и да не би требало говорити о томе да ћемо реформама "одобровољити" Брисел, наводећи да је то погрешна поставка ствари.
"Реформе и развој смо обећали градјанима Србије, требало би њих да учинимо задовољнијима. Доста је урађено, али има још посла", оцењује Јоксимовић за "Политику".


Министарка наводи и да ће Србија од 2016. до 2020. године добити милијарду евра бесповратне помоћи за развој у различитим областима кроз ИПА фондове.
Према њеним речима, европске интеграцие представљају механизам који власт тера да буду бржи и ефикаснији у промени Србије набоље.


"Чланство ће бити додатна вредност целог процеса. Ни бивши премијер, садашњи председник Вучић и његова влада, ни ова влада, нису и неће оправдавати непопуларне мере захтевима из Брисела, што су многи радили па су испровоцирали евроскепсу у Србији. Ми радимо због себе", истакла је Јоксимовић.


Поводом захтева председника Вучића Бриселу да нам обезбеди рокове и спекулација да се жели трампа Косова за евриоинтеграцију, она истиче да постоје државни и национални интереси које не користите као монету за поткусуривање.

"Вучић је показао да на разуман и државнички начин сагледава реалност, промене које нам се не свиђају, а које узроке вуку деценијама, али исто тако и да су јасни наши интереси и захтеви у погледу одрживог останка и напретка наших људи на Косову и Метохији, посебно кроз обавезу Приштине о формирању ЗСО. Уосталом, постојање Бриселског споразума јасно говори да се уважава наш, али и став неколико земаља ЕУ и шире, о непризнавању једнострано проглашене независности Косова", наводи Јоксимовић.

На питање да ли постоји могућност да Брисел уважи њен став да дијалог с Приштином не би требало да буде уско везан за процес ЕУ интеграција, она каже да је то став произашао са "терена".

"У процесу преговора државе кандидата и ЕУ две су стране - кандидат и ЕУ. Није реално, а ни фер уводити трећу страну у процес евроинтеграција, Приштину, која својим нечињењем може да нас блокира. Мислим да је тако ригидан и нефлексибилан став неодржив у реалности. Ипак су реформе и копенхашки критеријуми, владавина права, добро управљање и економски програм најважнији критеријуми, Или би бар требало да буду", објашњава министарка.

Подсећа да је за време председавања Малте, од јануара до јуна, Србија отворила четири поглавља, што сматра добрим резултатом.

Такође очекује да до краја године буду отворена још три четири поглавља, а да би до отварања нових поглавља могло доћи на међувладиним конференцијама које је Естонија преузела од 1. јула.

"У овом тренутку, ми смо у потпуности спремни, у техничком и процедуралном смислу, за три преговарачка поглавља - 30. (економски односи са иностранством) које је већ на расправи на радним телима ЕУ, затим 6. (компанијско право) и 33. (финансијске и буџетске одредбе) за која смо преговарачке позиције послали Европској комисији. Радимо интензивно на још неким поглављима", каже министарка додајући да динамика неће зависити само од нас.

Она сматра да учинком постигнутим од десет отворених поглавља можемо бити задовољни, имајући у виду све околности у самој ЕУ, које нису баш наклоњене расту подршке политици проширења у самим земљама чланицама, имајући у виду чињеницу да је наш преговарачки процес специфичан и понекада отежан поглављем 35., односно праћењем кроз ово поглавље спроводјења Бриселског споразума.

"Не заборавите да смо ми званичне преговоре отпочели у јануару 2014, а ми смо кандидат на који је први пут примењен критеријум да се најзахтевнија поглавља 23 и 24 и у нашем случају 35, отварају на почетку, што није био случај са ранијим кандидатима. Ми смо прва поглавља отворили у децембру 2015. године, тако да за годину и по дана скоро од десет отворених поглавља, са два привремено затворена уопште није лош. Напротив", закључује министарка.

Одговарајући на питање шта ће за процес интеграције значити формирање министарстава она каже да је несумњиво да се боља координација постиже увођењем сталне структуре.

"То показује јасну и стабилну оријентацију земље", каже Јоксимовић додајући да је то пракса која је постојала и у добром делу земаља које су преговарале о чланству.
Објашњава и да Канцеларија за европске интеграције више не постоји, а да запослени и опрема постају језгро министарства.

"Преговарачки тим је државни тим, састављен углавном од државних службеника, али и неких стручњака из академске средине, цивилног друштава, експерата по одређеним областима, која су обухваћена различитим поглављима - има их 35. Наравно да су координисани унутар министарства, јер министарство и ја као министар политички смо одговорни и за њихов рад", одговара министарка.

Она наводи да је почела са анализом и припремом нове систематизације радних места која треба да се заврши до краја месеца. Додаје да ће се лично бавити тиме, да веома држи до процедуре и стручности, али и до резултата и одговорности у раду.
Наводи да неће бити већег ширења структуре, али неких измена ће бити.

У Софији отворена изложба фотографија „Примењена носталгија“

У Софији отворена изложба фотографија „Примењена носталгија“

07. јун 2018. | Софија

У Софији, главном граду Бугарске, данас је свечано отворена четрнаеста по реду изложба фотографија „Примењена носталгија Србија - Бугарска“, чији су аутори реномирани фотографи Драгана Удовичић и Христо Русев.

Организован семинар о економском управљању у ЕУ

Организован семинар о економском управљању у ЕУ

07. јун 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције данас организује семинар „Европски семестар“, намењен члановима преговарачких група, као и представницима МЕИ који прате одређена преговарачка поглавља.

Отворен семинар „Спровођење Директиве о успостављању јединственог европског железничког простора у Мађарској“

Отворен семинар „Спровођење Директиве о успостављању јединственог европског железничког простора у Мађарској“

05. јун 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције организујe данас семинар „Спровођење Директиве о успостављању јединственог европског железничког простора у Мађарској“.
Предавачи, Тамаш Вереб и Тамаш Алшер из Министарства за иновације и технологију Мађарске, упознаће учеснике семинара са искуствима у примени Директиве 2012/34/ЕУ у Мађарској, a посебнo са лиценцирањем железничких предузећа, интероперабилношћу и безбедношћу саобраћаја.

Конкурс за ангажовање оцењивача предлога пројеката

Конкурс за ангажовање оцењивача предлога пројеката

01. јун 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије, као уговорно тело, објављује конкурс за ангажовање оцењивача предлога пројеката у оквиру:

 - Другог позива за подношење предлога пројеката ИНТЕРРЕГ - ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска - Србија за финансијску перспективу 2014-2020 (референтца: CCI ЦЦИ број 2014TC16I5CB007).

Усвојен Извештај о спровођењу Националног програма за усвајање правних тековина Европске уније за прво тромесечје 2018. године

Усвојен Извештај о спровођењу Националног програма за усвајање правних тековина Европске уније за прво тромесечје 2018. године

01. јун 2018. | Београд

Влада Републике Србије усвојила је на седници одржаној 31. маја Извештај о спровођењу Националног програма за усвајање правних тековина Европске уније (НПАА) за прво тромесечје 2018. године, који је у целини, а у погледу утврђивања предлога закона и усвајања подзаконских аката, испуњен  40 одсто, с обзиром да је од планираних 55, Влада утврдила, односно усвојила, 22 прописа.

Пројектне клинике на Палићу и у Белом Манастиру

Пројектне клинике на Палићу и у Белом Манастиру

31. мaj 2018. | Београд

У оквиру другог позива за пријаву предлога пројеката ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014 - 2020 пројектне клинике биће одржане на Палићу 7. јуна 2018. године и у Белом Манастиру 8. јуна 2018. године.

Отворен семинар „Заштита података o личности у ЕУ у области спровођења закона и прописа“

Отворен семинар „Заштита података o личности у ЕУ у области спровођења закона и прописа“

29. мaj 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Европским институтом за државну управу - ЕИПА Луксембург, и уз техничку помоћ Министарства спољних послова Луксембурга, организујe данас семинар „Заштита података o личности у ЕУ у области спровођења закона и прописа“.

Почело планирање националних приоритета Републике Србије за међународну помоћ у периоду 2019 – 2025.

Почело планирање националних приоритета Републике Србије за међународну помоћ у периоду 2019 – 2025.

25. мaj 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције, као институција надлежна за координацију међународне развојне помоћи, започиње процес израде новог вишегодишњег планског документа за развојну помоћ, за период 2019-2025. Овај документ биће један од кључних инструмената којима ће Влада да дефинише стратешке правце развоја Србије, а подржаваће и активности планиране Националним програмом за усвајање правних тековина ЕУ. Биће предложено да се из међународних развојних средстава финансирају приоритети и мере у девет најважнијих сектора: реформи јавне управе, правди, унутрашњим пословима, саобраћају, животној средини, енергетици, конкурентности, развоју људских ресурса и друштвеном развоју, пољопривреди и руралном развоју.

Резултати конкурса за најбоље студентске радове о Европској унији

Резултати конкурса за најбоље студентске радове о Европској унији

18. мaj 2018. | Београд

На конкурсу за студентске радове о Европској унији, који је Министарство за европске интеграције расписало 19. фебруара 2018. године, најбоље оцењени су следећи радови:

  1. Значај законодавства о заштити података о личности у процесу приступања Србије Европској унији (Прворангирани)
  2. Гранични спорови као изазов политике проширења Европске уније и европских интеграција Србије (Другорангирани)
  3. Улога Европске уније у нормализацији односа Београда и Приштине (Трећерангирани)
Манифестација „Европа прича - жива библиотека” отворена на Врачару

Манифестација „Европа прича - жива библиотека” отворена на Врачару

14. мaj 2018. | Београд

Манифестација „Европа прича - жива библиотека“ отворена је 12. маја на Светосавском платоу у Београду, испред Народне библиотеке Србије, а у оквиру Недеље Европе на Врачару. Догађај су организовали Удружење грађана Либеро и Градска општина Врачар, у сарадњи с партнерима и представницима локалних самоуправа из Скопља, Љубљане, Брчко дистрикта, као и међународном организацијом из Брисела.

Приказано је 1-10 од укупно 1037 Актуелности 12345