Министар јадранка Јоксимовић очекује конкретне кораке после Самита у Трсту

12. јул 2017. | Трст

Министар јадранка Јоксимовић очекује конкретне кораке после Самита у Трсту

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изразила је данас, уочи Самита у Трсту у оквиру Берлинског процеса, да је Србија на овом скупу присутна на високом нивоу, потпуно припремљена, те да је уверена да ће неки конкретни кораци након Самита бити учињени и реализовани.

Јоксимовић је указала да Берлински процес има две димензије, подсетивши да је инициран као део политичког процеса повезивања земаља Западног Балкана, у циљу да кроз бољу повезаност у инфрастртуктури, тарснпорту, енергетици дође до заједничког напретка у економији, напретку како би се створила боља атмосфера за политичку комуникацију и за боље функционисање читавог региона који је на путу европских интеграција.

Сви свом у различитим фазама на том путу. Србија је у једној прилично узнапредовалој фази европских интегарција, што нису сви други. Зато је нама било важно да знамо да Берлински процес није замена за прави процес европских интеграција већ припрема за боље економско и инфраструктурно повезивање региона што ће смањити и политичку тензије, нагласила је министарка у изјави Танјугу.

Друга страна Берлинског процеса, која је више сада фокусирана у Трсту, према њеним речима, јесте како да држава кроз развој инфраструктуре, и сарадњу влада у региону омогући бољу логостику за више инвестиција и више нових радних места.
То је оно што људе занима, поручила је Јоксимовић додајући да инфраструктура мора имати и неку сврху.

Енергетска и транспортна повезаност значи и бољу логистику за потенцијалне инвеститоре, указала је министарка која се данас задржала у краћем разговору са европским комесаром за суседску политику и проширење Јоханесом Ханом.

Подсетила је да су земље региона, појединачно, недовољно интересантне инвеститорима, али 20 милиона људи је итекако значајно тржиште и у том смислу улога државе, владе и свих нас који су на скупу је да омогући бољу логистику компанијама, које желе да инвестирају у Србији, да отварају нова радна места.

Не може сама држава да отвара нова радна места, али може да обезбеди боље услове пословања, смањи административне баријере у региону у циљу да боље и лакше послујемо, лакше прелазимо границе, објаснила је она.

Подсетила је да је суштина европских интеграција дубока интеграција, а за то треба бити припремљен, оспособљен и научен.

Мислим да ми у региону можемо то да урадимо измедју себе и да на тај начин будемо припремљенији. То су компоменте Берлинског рпоцеса. Мислим да је фокус сада враћен на инфраструктурно повезивање, што је јако добро јер је то логистика за нове инвестиције, запошљавање, боље повезивање људи, нагласила је она.

Србија је, како је додала, показала активно учвршћује, указујући да су на Самит допутовали премијерка, министар финансија, министарка, грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја, као и она која је задужена европске интегарције и координацију европских фондова.

Поручила је да треба видети који су одрживи и реални, где постоји интерес не само нас већ и других у региону.

Тако ћемо боље и лакше доћи до више новца из европских фондова. Ако направимо реалну листу пројеката, а не листу жеља онда можемо да добијемо више новца из европских фондова, а то ће осетити градјани Србије. То је оно што нас мотивише да овде активо учествујемо, истакла је она.

Јоксимовић је пренела да је европски комесар Хан рекао да ће Европска комисија додатна средства издвојити и за то морамо бити спремни са добрим пројектима, да ли у области путне или енергетске инфраструктуре, односно повезивања младих.

Извор: Танјуг