49 % грађана апсолутно за Србију у Европској унији

24. јул 2017. | Београд

49 % грађана апсолутно за Србију у Европској унији

Уколико би сутра био одржан референдум са питањем „Да ли подржавате учлањење Србије у ЕУ?”, 49 одсто грађана Србије гласало би за, њих 27 одсто би гласало против, 13 одсто не би гласало уопште, док 11 одсто не зна шта би одговорило на ово питање, резултат је истраживања јавног мњења „Европска оријентација грађана Србије“ које је крајем јуна спровело Министарство за европске интеграције. Анкета у којој је учествовало 1.064 испитаника старијих од 18 година рађена је према стандарду Евробарометра.

Подршка грађана реформама је, као и претходних година, веома висока. Од укупног броја испитаника њих 66 одсто сматра да би реформе, неопходне за улазак наше земље у ЕУ, требало спроводити и мимо тога, због добробити грађана и стварања боље уређене Србије.

Реформу здравственог система (16 одсто), борбу против корупције (15 одсто), реформу правосуђа (15 одсто), реформу пољопривреде (11 одсто) и реформу образовног система (11 одсто) грађани препознају као најзначајније и које највише утичу на њихов свакодневни живот. Следећа по важности је реформа заштите потрошача (9 одсто), следе реформа заштите животне средине (7 одсто) и боља заштита људских права (7 одсто).

Највећи проценат грађана, њих 59 одсто, сматра да би проблеме Београда и Приштине требало решавати независно од тога да ли то тражи ЕУ, односно више од половине испитаника подржава опредељеност Владе Републике Србије за наставак дијалога између Београда и Приштине и спремност да се дијалогом дође до одрживих решења.

За највећи број грађана, њих 17 одсто, чланство у ЕУ представља више могућности за запошљавање, пут ка бољој будућности младих људи (16 одсто), могућност за слободније кретање унутар граница ЕУ (14 одсто), као и могућност да се уреди стање у нашој држави (12 одсто).

Кад говоримо о бесповратној развојној помоћи Србији од 2000. до данас 23 одсто испитаника је препознало да је ЕУ највећи донатор нашој земљи у последњих 16 година, 22 процента мисли да је реч о Русији, за Кину се изјаснио 21 проценат грађана, док је на четвртом месту Јапан са 11 процената. Званични подаци говоре да, у периоду од 2000. до 2015. године, Европска унија и њене државе чланице, са око 2,7 милијарди евра донираних средстава представљају највеће донаторе, чиме су значајно допринели развоју Србије.

Истраживање јавног мњења за јун 2017. можете да преузмете овде.