Министри Јоксимовић и Ђорђевић са делегацијом ФРОНТЕКС-а о наставку сарадње

17. јул 2017. | Београд

Министри Јоксимовић и  Ђорђевић са делегацијом ФРОНТЕКС-а о наставку сарадње

Министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић и министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Зоран Ђорђевић састали су се са делегацијом ФРОНТЕКС-а, Агенције Европске уније за европску граничну и обалску стражу. Разговарали су о будућој сарадњи која, пре свега, подразумева техничку подршку, али и анализу ризика, заједничке операције и брзу реакцију у ситуацијама у којима су државе ЕУ и оне које се налазе у процесу приступања угрожене приливом миграната са Блиског Истока и других подручја.

Министри Јадранка Јоксимовић и Зоран Ђорђевић истакли су да ће Србија, као и до сада, бити поуздан партнер који ће активно сарађивати са Европском унијом у свим питањима од значаја за управљање миграцијама. Они су навели да су припадници Министарства унутрашњих послова и одбране обучени и оспособљени да самостално, ефикасно и у координацији са ФРОНТЕКС-ом и суседним државама, одговоре на све изазове миграција - како на просторима држава чланица ЕУ, тако и земљама канидатима за чланство.

Влада Србије ће, према речима министара, пружити сву логистичку и осталу подршку лицима којима је помоћ неопходна, а у смислу обезбеђивања смештаја, исхране, праћења здравственог стања и других потреба све док буду на њеној територији.

Делегација ФРОНТЕКС-а пружила је уверавања да ће, као и до сада, наставити да пружа сву потребну помоћ Србији у решавању проблема који су изазов и за ЕУ и за Србију. Захвалили су Србији на досадашњим успешним и превентивним активностима које се тичу мигрантске кризе.