Још 17,2 милиона евра за прекограничну сарадњу Србије и Хрватске

14. јул 2017. | Нови Сад

Још 17,2 милиона евра за прекограничну сарадњу Србије и Хрватске

Конференција поводом потписивања уговора са пројектима одобреним у Првом позиву у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014 - 2020. одржана је данас у Новом Саду, у Скупштини АП Војводина.

На скупу су говорили Огњен Бјелић, Аутономна покрајина Војводина, Михајило Дашић, Министарство за европске интеграције Републике Србије, Кристина Билић, помоћник министра за регионални развој и ЕУ фондове Републике Хрватске и Стела Арнери, шеф Управљачког тела Програма и в.д. директора Агенције за регионални развој Републике Хрватске.

Михајило Дашић из Министарства за европске интеграције нагласио је да је "чланство Србије у ЕУ стратешки циљ наше земље и остварив је искључиво уз подршку и консензус свих грађана о том питању. Кроз програме територијалне сарадње на најбољи начин се промовишу вредности које делимо са нашим европским партнерима - кроз сарадњу, задржавајући посебности и радећи на ономе што је заједничко“.

Дашић је закључио да данашња конференција потписивања пројектних уговора на практичан начин показује како функционише партнерство Владе Србије и локалних самоуправа са Европском унијом у спровођењу пројеката важних за грађане, регион и нашу земљу у целини.

ИНТЕРРЕГ ИПА Програм прекограничне сарадње Хрватска - Србија за период 2014-2020. одобрила је Европска комисија. Укупна вредност Програма износи 40,3 милиона евра, од којих је из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА II) издвојено 34,6 милиона евра. Овим средствима финансираће се заједнички пројекти српских и хрватских партнера са циљем jaчања економске сарадње у пограничном програмском подручју и доприносе његовом развоју. Приоритетне области сарадње су: побољшање квалитета социјалних и здравствених услуга, заштита животне средине, туризам и развој малих и средњих предузећа.