Писмо захвалности учеснице програма „Говорите европски“

11. јул 2017. | Београд

Програм „Говорите европски“, који је финасиран из ИПА 2008, подразумевао је професионалне тренинге и праксу у Европској унији за државне службенике и запослене у јавној и локалној самоуправи, као  и новинаре, блогере, наставнике и остале важне актере процеса европских интеграција чија је нарочита улога у преношењу знања и ширењу идеја, вредности и предности чланства у ЕУ. У име Републике Србије, главни партнер и носилац пројекта била је Канцеларија за европске интеграције Владе Србије.

Јудит Б. Ронто, наставница историје на мађарском језику, која је прошла интензивни Програм специјализоване обуке у области европских интеграција на Европском колеџу у Брижу и  Мастрихту, писмом нас је обавестила колико јој је програм „Говорите европски“, помогао у професионалном раду. Са великим задовољством вам представљамо део писма које смо недавно добили од ове вредне и посвећене наставнице, а које представља додатну потврду нашег рада у области комуникације и обуке о ЕУ и европским интеграцијама:

„Захваљујући пројекту Говорите европски и семинару у Белгији, осмислила сам, потом одобрени програм стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника под називом Едукација будућих грађана Европске уније, односно Едукација наставног кадра за извођење наставе који и спроводим.

Током боравка у Брижу схватила сам колико је моје знање драгоцено и  како бих га могла поделити са децом основношколског узраста. Написала сам  приручник за основце Европска унија и Ја у 10 корака. По свом приручнику радим од септембра 2010. године у три различите школе са осмацима. Часове држим месечно и деца су одушевљена.

Пошто нисам никада имала прилике да се захвалим Републици Србији, која ми је омогућила похађање семинара, овом приликом бих се захвалила и шаљем један примерак свог приручника. Написан је, тренутно, само на мађарском, јер на том језику и изводим наставу, али се надам да ћу успети да га ускоро и преведем на српски“.