Србија кључна држава региона

10. јул 2017. | Београд

Србија кључна држава региона

Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са државним министром за Европу у Министарству иностраних послова Немачке Михаелом Ротом о односима и даљој сарадњи двеју држава и европским интеграцијама Србије

На састанку је било речи и о реформама које се у том процесу спроводе, ситуацији у региону и другим значајним темама.

Јоксимовић је током разговора исказала захвалност Немачкој, као важном стратешком партнеру, на значајној подршци и помоћи коју пружа Србији у процесу приступања ЕУ.

Такав однос, како је указала, потврђује се податком да је Немачка наш највећи билатерални донатор, будући да је за 15 година издвојила 1,6 милијарди евра за различите пројекте.

Она је поновила да ће Србија, и у предстојећем периоду, бити поуздан партнер Европске уније, са којом ће, као и до сада, тесно сарађивати у решавању проблема значајних за ЕУ, а један од њих јесте мигранска криза.

Јоксимовић је предочила да су европске интеграције стратешки циљ Србије и да су реформе које се у процесу приступања ЕУ спроводе у функцији свеукупног развоја државе.

Саговорници су, у том контексту, подвукли важност рада на поглављима 23 и 24, која се, поред осталог, тичу владавине права и борбе против криминала и корупције, као битним за даљи наставак евроинтеграција.

Србија се залаже за сарадњу у региону, јер је она предуслов мира, развоја и стабилности, нагласила је Јоксимовић и изразила очекивање да ће и остали увидети значај поменутих вредности и дати конкретан допринос њиховој афирмацији.

Такође, на састанку је указано на важност предстојећег Самита о западном Балкану, који се у оквиру Берлинског процеса одржава у Трсту, са кога би поново требало послати јасну поруку о значају и потреби стабилности и сарадње у региону, а посебно у погледу припреме регионалних инфраструктурних пројеката.

Јоксимовић је поновила да је Београд јасно опредељен за наставак разговора са Приштином и пуно спровођење Бриселског споразума, истовремено наглашавајући важност формирања Заједнице српских општина.

Рот је, изразивши уверење да је Србија кључна држава за стабилност региона, оценио да је она и поуздан партнер и Немачке и Европске уније.

Он је нагласио важност наставка и убрзања динамике реформских процеса, посебно у области владавине права, што ће довести до убрзања динамике приступних преговора и напретка Србије ка ЕУ.

Рот је, пожелевши Јоксимовић много успеха у раду, указао на значај формирања Министарства за европске интеграције за наставак приступања ЕУ.