Општине и градови главни актери промена у процесу евроинтеграција

05. јул 2017. | Београд

Општине и градови главни актери промена у процесу евроинтеграција

Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Србија од 2016. до 2020. године може да очекује милијарду евра бесповратне помоћи од Европске уније у реформском процесу.

Јоксимовић је, на скупу “Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ”, истакла да нису увек само високе политичке теме важне за европске интеграције, већ и конкретни програми, допринос развоју, подршка иновацијама и припрема за бољу будућност Србије у ЕУ.

Она је истовремено нагласила да је Европска унија и даље, упркос проблемима, најбоље место за живот.

Јоксимовић је, наводећи да се 60 до 70 одсто прописа у циљу достизања европских стандарда односи на локалне самоуправе, указала на то да ће општине и градови бити главни актери промена.

Статус кандидата, како је оценила, Србија користи на добар начин, што је добра фаза коју треба искористити за побољшање стандарда, унутрашњи развој и модернизацију државе.

Важно је да користимо све предности статуса кандидата да бисмо припремљени постали чланица, рекла је Јоксимовић, додајући да је од самог чланства важније да тај период до коначног циља искористимо на најбољи начин.

Она је навела да су неке државе постале део европске породице, а да нису биле потпуно припремљене, па тако нису могле ни да осете све бенефите чланства, и додала да локалне самоуправе могу да помогну у реформама које су пред нама.

Јоксимовић је подсетила на то да, са отварањем поглавља, а већ смо отворили десет, показујемо да смо у извесној мери достигли стандарде у одређеној области.

Реформе, напредак и развој друштва кључне су речи, напоменула је она, најавивши да ће се Министарство за европске интеграције бавити развојем и коришћењем фондова, при чему Србија годишње од ИПА фондова има на располагању 200 милиона евра.

Када је реч о другим фондовима, она је навела програме, као што су Хоризонт 2020, Програм за конкурентност малих и средњих предузећа, Програм за запошљавање и социјалне иновације, Креативна Европа, Европа за грађане и грађанке, Европски здравствени програм, Програм царина 2020 и друге.

Међу приоритетима, Јоксимовић је истакла доношење стратегије развоја, додавши да је министарство на чијем је челу апсолутно спремно да се укључи у израду тог документа.

Такође, она је изразила наду да ће до краја године наша земља отворити још неколико поглавља у преговорима са ЕУ, и прецизирала да је Србија спремна за отварање Поглавља 6 (компанијско право), Поглавља 33 (буџетске и финансијске одредбе) и Поглавља 30 (економски односи са иностранством).