Искуства Србије у преговорима са ЕУ корисна за Грузију

30. јун 2017. | Београд

Искуства Србије у преговорима са ЕУ корисна за Грузију

Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Грузије Јосебом Нанобашвијилем о односима двеју земаља, евроинтеграцијама Србије, као и о реформама које се у том процесу спроводе.

Током сусрета је било и речи о односима Грузије са Европском унијом, ситуацији у региону и о другим значајним темама.

Нанобашвили је честитао Јоксимовић на именовању за министра за европске интеграције и пожелео јој успех у будућем раду, оцениши да ће то министарство са већим капацитетом спроводити процес приступања ЕУ.

Јоксимовић је обавестила Јосеба Нанобашвилија о томе да је у досадашњем процесу приступања Европској унији Србија отворила 10 поглавља од којих су два привремено затворена.

Она је изразила очекивање да ће у другој половини године, када Естонија буде председава ЕУ, бити отворено још неколико преговарачких поглавља за која будемо спремни.

Чланство у Европској унији, како је нагласила, представља стратешко опредељење Владе Србије, будући да су европске интеграције најбољи механизам за унутрашњи развој и напредак земље и да су реформе које се спроводе у функцији побољшања стандарда и бољег живота грађана.

Полазећи од става да обе земље међусобно поштују територијални интегритет и суверенитет двеју држава, она је исказала захвалност на доследном и приниципијелном ставу Грузије у погеду непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

Нанобашвили је поновио приврженост те државе поштовању теририторијалног интегритета и сувернитета.

Јоксимовић је нагласила да се Србија, уверена да је стабилност услов развоја и напретка, залаже за сарадњу у региону, и изразила уверење да би и остали требало да покажу идентичан приступ и да на тај начин декларативно и вербално преточе у конкретно.

Амбасадор Грузије похвалио је реформе које се у Србији спороводе, уз оцену да ће искуства Србије у процесу приступања помоћи европском путу Грузије.

Јоксимовић и Нанобашвили констатовали су да су односи двеју држава пријатељски и да потоји основ за јачање свеукупне сарадње Србије и Грузије, наводи се у саопштењу Министарства за европске интеграције.