Преговори са ЕУ ипак 10. Октобра

27. септембар 2005. |

БЕОГРАД, 27. септембар 2005. (ФоНет) - Директор Канцеларије Владе Србије за придруживање Европској унији Тања Мишчевић изјавила је данас у интервјуу ФоНету да ће преговори са ЕУ о закључивању Споразума о стабилизацији и придруживању ипак почети 10.октобра и повтрдила да Ратко Младић у овом моменту није разлог за одлагање почетка преговора.

Мишчевић је прецизирала да је 5. октобар био датум који је Србија желела да види као прави почетак преговора, али из техничких разлога то ће бити 10. октобра.

`Разлика у датумима је због чињенице да ће 3. октобра сам мандат Споразума бити усвојен на првом састанку Савета министара ЕУ. Да би се институције ЕУ припремиле и да би тај документ могао да буде упућен нама, Европској комисији је технички потребно неколико дана`, објаснила је Мишчевић.

`Због тога је ово одлагање, али 10. октобар је поприлично близу и тада се`, како је најавила Миссццевицх, `очекује да Оли Рен дође у Београд и преда изглед будућег споразума председнику Савета министара СЦГ Светозару Маровићу`.

Према речима Тање Мишчевић, потпуна сарадња са Хашким трибуналом, остаје обавеза у Процесу стабилизације и придруживања са ЕУ.

`Потпуна сарадња са Хашким трибуналом, и даље остаје обавеза у Процесу стабилизације и придруживања, као и све друге обавезе и дефинитивно у овом моменту није разлог за одлагање почетка споразума`, нагласила је Мишчевић.

`Не заборављамо да завршавање потпуне сарадње са Трибуналом, као и многе друге обавезе које иначе имамо према ЕУ, остају обавезе и у току преговора. Оно што имамо на уму је да, уколико настану проблеми око испуњавања обавеза, то може бити разлог за суспензију Споразума, односно за суспензију самих преговора`, прецизирала је Мишчевић.

Упитана када се може очекивати пуноправно чланство СЦГ у Унији, она је нагласила да не би шпекулисала са годином уласка у ЕУ.

`Ми имамо 2012.годину, као годину наше спремности, а не као годину када смо сигурни да ћемо ући у ЕУ. То је година коју смо израчунали да би, пре свега Србија, јер је то наша процена овде, али и СЦГ могле да постану чланица ЕУ`, рекла је Мишчевић.

Мишчевић је нагласила да је српска страна у потпуности припремљена за почетак преговора о стабилизацији и придруживању и подсетила да је Влада Србије усвојила платформу за преговоре, преглед како бисмо у преговоре могли да уђемо, преговрачке групе и тим.

На питање колико став власти Црне Горе, да је независност важнија од европских интеграција, може да утиче на процес преговарања, она је нагласила да би свака политичка криза, недостатак консензуса, питање референдума могли да успоре процес преговарања.

`Надамо се да ће ипак бити довољно политичког разума и схватања да је пут ка ЕУ, односно пут ка европским интеграцијама, ипак примаран циљ и државне заједнице и сваке од њених држава чланица`, закључила је Тања Мишчевић.