У Београду данас отворена изложба фотографија „Примењена носталгија: Београд – Валета“

22. јун 2017. | Београд

 У Београду данас отворена изложба фотографија „Примењена носталгија: Београд – Валета“

„Малтешко председавање Европској унији је за европски пут Србије било веома успешно“, рекла је министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, на данашњем отварању изложбе фотографија „Примењена носталгија: Београд - Валета“ у галерији Народне банке Србије. 

Министарка је истакла да се нада да ће се овај тренд у отварању преговарачких поглавља  наставити и током председавања Естоније  ЕУ. Она је подсетила данас да је ово била веома успешна недеља за Србију у процесу европских интеграција јер су отворена два нова преговарачка поглавља, док је за време председавања Малте ЕУ, отворено укупно четири .

„Надам се да ћемо наставити да напредујемо у областима које су теме преговора, како би што пре постали чланица ЕУ“, рекла је  Јоксимовић.

Поред министарке, на отварању изложбе су говорили и в.д. директора Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић, шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању РС ЕУ Тања Мишчевић и  в.д. шефа Делегације Европске уније у Републици Србији Оскар Бенедикт.

Ксенија Миленковић подсетила је да се пројекат „Примењена носталгија" спроводи десету годину за редом и подсетила да је прва изложба била 2007. године у сарадњи са  Португалом : „У току су припреме за реализацију изложбе са Естонијом и на јесен ће бити коначан договор да се изложба реализује и да се виде сличности Београда и естонске престонице Талина, који ће у том тренутку председавати Унијом“, истакла је Ксенија Миленковић.

Шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању РС ЕУ Тања Мишчевић, оценила је да је овај пројекат још један од начина да се покаже да је Србија део европског културног простора.

„На те сличности ми указујемо и кроз преговарачки процес, желимо да покажемо да Србија дели те европске вредности“, рекла је она.

Вршилац дужности шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт, захвалио је Канцеларији за европске интеграције за реализацију пројекта који по 12. пут представља престонице држава чланица ЕУ али истовремено и показује како се Србија приближава ЕУ.

„Ово је начин да се ојача културна дипломатија“, рекао је Бенедикт и напоменуо да је та сарадња веома важна.

Аутор фотографија из Валете Александар Кнежевић,  захвалио је на подршци коју је имао у реализацији овог пројекта и нагласио да је био пријатно изненађен спремношћу Малтежана да му помогну током његовог боравка на Малти како би што боље представио сличности два града.

Изложба „Примењена  носталгија“ је пројекат Канцеларије за европске интеграције, који је замишљен  као серија заједничких изложби фотографија два фотографа, једног из Србије и једног из земље председавајуће ЕУ. Основна идеја је да се и на овај начин унапреди културна размена између двеју земаља, као и да се промовишу европске вредности и сарадња Србије са државама чланицама ЕУ.

Тренутна изложба, која је организована поводом малтешког председавања Савету ЕУ, отворена је у галерији Народне банке Србије, до 26. јуна а од тог дана па до половине јула биће представљена и публици у Валети.