У Пироту одржан Сајам ЕУ пројеката „ЕУ и Србија на делу“

15. јун 2017. |

У Пироту одржан Сајам ЕУ пројеката „ЕУ и Србија на делу“

Сајам ЕУ пројеката „ЕУ и Србија на делу“ на ком је представљен део досадашње подршке Европске уније југоисточној Србији, одржан је данас у спортској хали „Кеј“ у Пироту у организацији Делегације ЕУ у Србији, Канцеларије за европске интеграције Владе РС и Града Пирота.

На Сајму су додељени сертификати о донацији за 14 општина овог региона које ће, уз финансијску подршку ЕУ и Владе Републике Србије вредну преко три милиона евра, у наредном периоду спроводити инфраструктурне пројекте, у оквиру развојног програма Европски ПРОГРЕС.

Сајам ЕУ пројеката отворили су Ксенија Миленковић, вршилац дужности директора Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије, Оскар Бенедикт, вршилац дужности шефа Делегације ЕУ у Србији, градоначелник Пирота Владан Васић и Радко Влајков, амбасадор Бугарске.

Ксенија Миленковић, вршилац дужности директора Канцеларије за европске интеграције у Влади РС, истакла је да се у Србији веома успешно спроводе пројекти и користе европска средства из Програма прекограничне сарадње са Бугарском. „Поред прекограничне сарадње обезбеђена је и вишемилионска подршка кроз програм Европски ПРОГРЕС, намењена унапређењу инфраструктуре на југу Србије, пре свега за болнице, школе, вртиће, пословне зоне. Данас смо на Сајму ЕУ пројеката доделили сертификате за 14 нових пројеката који су уговорени кроз Национални програм ИПА 2013, први који се спроводи у децентрализованом управљању ЕУ средствима“, додала је она.

На Сајму ЕУ пројеката представљено је више од 40 активних пројеката које финансијски подржава ЕУ у овом делу Србије. Најзаступљенији су били пројекти прекограничне сарадње са Бугарском као и они који су део програма Европски ПРОГРЕС, по ком је овај крај и препознатљив али су грађани могли да се информишу и о облицима подршке ЕУ малим и средњим предузећима, унапређењу запошљавања, помоћи социјално угроженим категориијама и другим примерима помоћи.

Током Сајма организоване су три тематске трибине на којима је било речи о конкретним користима које грађани могу остварити учешћем Србије у различитим ЕУ програмима. На трибини посвећеној гимназијалцима и студентима било је речи о ЕУ програму за образовање, Ерасмус + кроз који је и студентима из Србије омогућено да студирају на универзитетима земаља ЕУ. За представнике локалних самоуправа организована је дебата о новом програму подршке за конкуретност и локални развој ЕУ ПРО чија примена почиње наредне године.

Посебну пажњу привукла је трибина посвећена подршци ЕУ очувању културно-историјске баштине Србије на примерима Голубачке тврђаве као и и Тврђаве Кале у Пироту, чија је реконструкција данас званично и најављена. Оскар Бенедикт, вршилац дужности шефа Делегације ЕУ у Србији и 14 заменика и заменица амбасадора европских земаља посетили су пре отварања Сајма ЕУ пројеката, средњевековну тврђаву Кале у Пироту за чију је реконструкцију ЕУ обезбедила 500.000 евра.

Посетиоци Сајма имали су прилику да виде и изложбу „ЕУ за Србију“ коју чини избор фотографија које представљају успешне примере сарадње Србије и ЕУ у разним областима живота - од образовања и подршке локалном развоју преко екологије и подршке избеглим  и расељеним лицима до културе.

Сајам ЕУ пројеката „ЕУ и Србија на делу“ , четврти по реду, је манифестација коју заједно организују Делегација ЕУ у Србији и Канцеларија за европске интеграције Владе РС уз подршку локалних самоуправа у којима се Сајам одржава. До сада су овакве манифестације одржане у Београду, Нишу и Зрењанину.