Утврђене основе за преговоре са ЕУ

26. септембар 2005. |

Београд, 23. септембар 2005. године - Влада Републике Србије саопштила је да је утврдила полазне основе за преговоре о закључивању Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом и да ће после утврђивања заједничке платформе са представницима државне заједнице и Црне Горе, државна заједница бити спремна да отпочне преговоре са ЕУ.

Полазне основе, које је раније утврдио Савет за европске интеграције Републике Србије а Влада потврдила на јучерашњој седници, садрже преговарачку позицију Владе Србије и предлажу рокове и динамику оптималне либерализације трговине индустријским и пољопривредним производима, динамику и обим хармонизације закона, облик сарадње у појединим политикама, као и предлог за дефинисање преамбуле.


У израду овог документа били су укључени независни стручњаци, представници Председништва Србије, Народне скупштине Републике Србије, Привредне коморе Србије и Преговарачки тим Владе Србије, који су заједнички учествовали у раду шест Владиних радних група - за робу, пољопривреду, услуге, слободно кретање капитала и финансијску сарадњу, хармонизацију закона, за прелазне и завршне одредбе и за преамбулу и политичку сарадњу.