Министар Јоксимовић и комесар Хан потписали финансијски споразум вредан 96,2 милиона евра

07. јун 2017. | Брисел

Министар Јоксимовић и комесар Хан потписали финансијски споразум вредан 96,2 милиона евра

Министар у Влади Србије задужен за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић и европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу, Јоханес Хан, потписали су данас у Бриселу Финансијски споразума у вредности од 96.2 милиона евра, од чега је подршка ЕУ 95.1 милион евра. Реч је о првом од четири финансијска споразума који ће бити потписани ове године у циљу реализације годишњег ИПА програма за 2016. годину у укупном износу од 166.4 милиона евра.

Средства из овог Споразума биће искоришћена за пројекте који ће помоћи Србији да спроведе реформе у кључним секторима, са фокусом на: подстицање конкурентности привреде и подршку малим и средњим предузећима; унапређење инфраструктуре у циљу побољшања приступа јавним објектима особама са инвалидитетом и смањеном покретљивошћу, наставак радова на реконструкцији Голубачке тврђаве и унапређење ефикасности правосудних институција. Из овог Споразума подржаће се и активности у областима од значаја за остваривање права интерно расељених лица, избеглица и повратника, али и у областима безбедности хране, ветеринарске и фитосанитарне политике, статистике, транспорта, животне средине и енергетике.

У наставку године биће потписана још три финансијска споразума чија су средства намењена за унапређење систама за управљање границама (28 милиона евра) и реформу сектора образовања (27,4 милиона евра). Последњи од четири споразума ЕУ ће финансирати у износу од 15.9 милиона евра и из њега ће се између осталог обезбедити учешће у другим програмима ЕУ.

Са више од три милијарде евра бесповратне помоћи које су у Србију уложене у протеклих 15 година, Европска унија је највећи донатор у Србији, али и њен први партнер у давању подршке актуелним реформама и подстицању даљег развоја.