Конкурс за новинаре

Објављен конкурс за најбољи медијски прилог о утицају евроинтеграција на живот становништва на југоистоку и југозападу Србије

19. децембар 2016.

Развојни програм Европски ПРОГРЕС у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Републици Србији и Канцеларијом за европске интеграције Владе Републике Србије расписао је конкурс за најбољи медијски извештај локалних и регионалних медија на тему европских интерграција и утицају на свакодневни живот становништва на југоистоку и југозападу земље.

Радови, објављени у периоду од 15. децембра 2016. године до 1. марта 2017. године, треба да буду на тему укупне подршке коју Европска унија у партнерству са владама Швајцарске и Србије пружају преко Европског ПРОГРЕСа локалном развоју са циљем да се унапреди квалитет живота становништва у 34 општине обухваћене програмом.

Награде ће бити додељене у осам категорија: најбољи телевизијски прилог, најбољи радијски извештај, најбољи новински извештај, најбољи рад објављен на интернету, најбољи серијал медијских прилога, најбољи прилог о преудузетништву, најбољи прилог о пројекту који финансијски подржава ЕУ у некој од програмских општина, као и најбољи прилог о потенцијалним пројектима који би допринели побољшању квалитета живота локалне заједнице у овим општинама.

Право учешћа на конкурсу имају локални и регионални штампани медији, новинске агенције, радио програми, телевизијски програми или интернет портали са седиштем у једној од локалних самоуправа (ЛСУ) обухваћених Европским ПРОГРЕСом. Такође, радове могу да шаљу и регионални медији са седиштем ван програмских општина који у последње две године активно извештавају о догађајима у најмање пет ЛСУ обухваћених Програмом.

Награде ће бити додељене најбољима у свих осам категорија, како медијским кућама тако и њиховим новинарима и новинаркама који су припремали радове. Европска унија и Влада Швајцарске ће преко Европског ПРОГРЕСа наградити медијске куће опремом у вредности до 5.000 евра, како би се ојачали технички капацитети локалних и регионалних медија. Канцеларија за европске интеграције ће за ауторе и ауторке ових медијских извештаја који су оцењени као најбољи организовати радну посету релевантним националним државним институцијама укљученим у процес европских интеграција у Београду, а затим ће у организацији Делегације ЕУ они боравити у студијској посети Бриселу, где ће се састати са званичницима ЕУ, обићи институције ЕУ, као и културне знаменитости Брисела, и упознати са својим колегама и колегиницама које извештавају из Брисела.

Детаљније информације о конкурсу, као и образац пријаве доступни су на сајту Европског ПРОГРЕСа, а информативне сесије ће бити организоване у Новом Пазару, Врању, Бујановцу и Нишу.

 

Одабрани најбољи медијски прилози о процесу европских интеграција Србије за 2012. годину

1. фебруар 2013.

Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије, Делегација Европске уније у Србији и Ерсте Банка доделили су награде на конкурсу за најбољи медијски прилог о процесу европских интеграција у Србији за 2012. новинаркама - Данијели Пантић, Ирини Самопјан, Милици Димитријевић, Биљани Кузмановић, Ивани Павловић, Данијели Лаловић и Биљани Ђогић.

Награда је студијска посета Бриселу, која ће бити реализована на пролеће, током које ће сваки од победника имати прилику да се сусретне са званичницима Европске комисије и Европског парламента, као и са колегама новинарима који извештавају из седишта ЕУ. Време и место уручивања награда биће саопштени накнадно.

Добитница награде за најбољи телевизијски извештај (ТВ станице, независне продукције, агенције) је Данијела Пантић, ТВ Прва за репортажу о инклузији, тј. о активностима на пројекту “ЕУ Образовање за све”, емитована у емисији “Тачно у 1”. Пантић је одабрала веома занимљиву причу којом је илустровала ову важну друштвену тему и на тај начин је допринела да се проблем инклузије успешно приближи гледаоцима.

Награду за најбољи радијски извештај (радио станице, независне продукције, агенције) добила је Ирина Самопјан, РТВ Војводина за прилог о самозапошљавању Рома. Канцеларија за инклузију Рома, коју је Влада Војводине основала пре пет година, јединствена је у Европи јер ради на побољшању животних услова те националне заједнице, а Самопјан је допринела да резултати Канцеларије постану видљиви, кад је реч о њиховом образовању и запошљавању. Покрајина је у последње четири године помогла оснивање више од 50 занатских радњи и малих предузећа, чији су власници Роми. У тај пројекат је од прошле године укључена и ЕУ.

За најбољи новински извештај (дневна и периодична штампа, агенције) награђена је Милица Димитријевић, новинарка листа Политика за текст Нови живот Сењског рудника. Димитријевић нам је живописно приказала претварање овог некад стожера индустријализације, иначе и места у ком је сниман чувени филм Петријин венац, у Музеј угљарства, поткопа и радионице, који су финансијски подржали Влада Србије и Европска унија.

За најбољи прилог у локалном медију (ТВ, радио, штампани медиј) добитница је Биљана Кузмановић, новинарка РТВ Лав из Ужица за прилог о атестираном заваривачу. Кузмановић је новинарски вешто приказала ово, у европским размерама, дефицитарно занимање, наглашавајући његов потенцијал, а посебно истичући значај развоја предузетништва. Такође, у овом прилогу су гледаоци могли да виде како живе они који се овим занимањем баве у Немачкој и какве су перспективе младих који уче овај занат у школи у Ужицу.

У категрији најбољи прилог у области малих и средњих предузећа није било добитника. Жири наглашава да је већ ова, 2013. година, прилика да медији више пажње посвете питањима економије, предузетништва и запошљавања, која су ипак кључна за свакодневни живот грађана.

Награду за најбољи рад објављен на Интернету (страница на друштвеним мрежама - Фејсбук и Твитер, интерактивни медијски садржај, квиз, апликације, игрица...) добила је Ивана Павловић, новинарка Еурактива за текст “Српске коке у кавезима које нису по стандардима ЕУ”. Павловић је јасно препознала производњу јаја као извозни потенцијал Србије, посебно према земљама ЕУ, а потом аналитички темељно обрадила све препреке развоју те индустрије. На тај начин читаоцима је пружила поптун увид у овај сегмент домаће пољопривреде, указујући не само на проблеме, већ и на могућности да се оне, самостално или уз инострану помоћ, превазиђу.

Најбољи студентски рад/прилог објављен у штампаном или електронском медију, је прилог Данијеле Лаловић, апсолвента ФПН на смеру новинарство и комуникологија. Лаловић је добила награду за прилог “Волонтеризам и млади у Србији”, објављен на РТВ Панчево. Осим што се у прилогу позабавила волонтерима у Србији, Лаловић је слушаоцима пренела и европска искуства из овог домена.

За најбољи прилог о пројекту реализованом у Србији који је финасирала ЕУ, награду је добила Биљана Ђогић, новинарка ПГ Мрежа, за прилог објављен у емисији “Евронет” под називом “Унапређење предшколског васпитања у Србији”. Прилогом о деци из околине Зворника која по први пут, уз помоћ пројекта ЕУ и ангажовања општине, иду у обданише, Ђогић је осветлила један од проблема који је карактеристичан за слабо насељена и сиромашнија подручја у Србији. Ђогић је занимљиво илустровала на који начин ЕУ фондови могу директно да утичу на свакодневицу грађана.

Жири који је доделио награде чинили су Петар Јеремић из Удружења новинара Србије, Војислав Стевановић испред Независног удружења новинара Србије, Ивана Ђурић из Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије, Мирјана Шакић из Ерсте банке и Александар Ђорђевић, представник Делегације Европске уније у Србији.

Расписан овогодишњи конкурс за новинарски прилог на тему европских интеграција Србије

4. септембар 2012.

Расписан овогодишњи конкурс за новинарски прилог на тему европских интеграција Србије
Канцеларија за европске интеграције Владе Србије, Делегација Европске уније у Београду и Ерсте банка расписале су данас конкурс намењен новинарима штампаних и електронских медија, за прилоге објављене у 2012. години на тему европских интеграција или Процеса стабилизације и придруживања Србије ЕУ и њиховог утицаја на свакодневни живот грађана Србије.

На конкурсу могу да учествују медијски прилози који су објављени у периоду од 1.јануара до 31.децембра ове године, који је и крајњи рок за пријаву.

Награда ће се додељивати за прилоге у 8 категорија: најбољи телевизијски извештај (ТВ станице, независне продукције, агенције), најбољи радијски извештај (радио станице, независне продукције, агенције), најбољи новински извештај (дневна и периодична штампа, агенције), најбољи прилог у локалном медију (ТВ, радио, штампани медиј), затим прилог у области малих и средњих предузећа, најбољи рад објављен на Интернету (страница на друштвеним мрежама - Фејсбук и Твитер, интерактивни медијски садржај, квиз, апликације, игрица...), најбољи студентски рад/прилог објављен у штампаном или електронском медију и најбољи прилог о пројекту реализованом у Србији, а који је финасирала ЕУ.

Жири, у чијем саставу ће бити представници Независног удружења новинара Србије, Удружења новинара Србије, Делегације Европске уније у Србији, Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије и Ерсте Банке, до краја јануара 2013. године прогласиће по једног добитника награде у свакој од осам наведених категорија.

Награда је радно-студијска посета Бриселу.

Текст конкурса можете да преузмете овде.

Конкурс за новинарске награде у 2011. години

12.07 2011

Нови медији, Интернет и социјалне мреже, постале су веома важне у информисању грађана о ЕУ, оцењено је данас приликом објављивања конкурса за најбољи медијски прилог о процесу европских интеграција у Србији за 2011.годину. Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер рекао је да је традиционални конкурс прилагођен новим реалностима.

Према његовим речима, истраживања су показала да 26 одсто грађана информације о ЕУ преузима преко Интернета, а 22 одсто преко социјалних мрежа.

„То су нови извори за добијање информација о ЕУ због чега смо адаптирали наш конкурс. Поред досадашњих награда уврстили су нове области, то јест награде за интернет извештавање, интерактивни медијски садржај, и социјалне медије“, објаснио је Дежер на конференцији за новинаре, додајући да ово има за циљ да се привуче што више људи да се информише о ЕУ.

Он је додао да је уведена и специјална награда за рад студената у вези ЕУ, о томе како млади виде будућност у ЕУ, и шта сматрају битним на том путу.

Према речима Дежера, постоји и награда за извештавање о европским пројектима, јер, како је објаснио, недостаје спознаја међу грађанима да је ЕУ највећи донатор Србије.

Дежер је нагласио да оно што људе занима јесте шта се мења у њиховим свакодневним животима приступањем ЕУ.

Директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић је нагласила да чињеница да је овај конкурс постао традиционалан јасно показује колико је важан.

Иако грађани Србије подржавају пут у ЕУ, потребно је да разумеју које су обавезе на том путу, рекла је она и додала да кроз истраживања видимо да постоји један други начин размишљања о ЕУ, те да сада више грађана подржава спровођење потребних реформи него само чланство у Унији.

Делевић је указала да смо већ у фази када доминирају конкретна питања у европској интеграцији, као што су конкретни реформски кораци које треба предузети и шта треба учинити да би отпочели преговори.

Конкурс је намењен за све новинаре штампаних и електронских медија, а требало би да буду на тему европских интеграција или Процеса стабилизације и придруживања Србије ЕУ и њиховог утицаја на свакодневне животе грађана грађана Србије.

У конкурсу ће учетсвовати медијски прилози који су објављени у периоду од 1.јануара до 1.децембра ове године.

Награде ће се додељивати за прилоге у 10 категорија:најбољи телевизијски извештај, најбољи радијски извештај, најбољи новински извештај, најбољи прилог у локалном медију, затим у области малих и средњих предузећа, најбољи прилог објављен на интернет медију, студентски прилог објављен у штампаном или електронском медију.

Награде ће се доделити и у категоријама:најбољи прилог о пројекту реализованом у Србији који је финансирала ЕУ, најбољи интерактивни медијски садржај и најбоља страница на друштвеним мрежама.

Рок за подношење радова је 1.децембар. Конкурс традиционално организују Канцеларија за европске интеграције, Делегација ЕУ и Ерсте банка, а чланови жирија биће и представници Удружења новинара Србије и Независног удружења новинара Србије.

Награда за добитнике конкурса је пут у Брисел.

Текст конкурса можете преузети овде.

Награде за најбоље медијске прилоге о процесу европских интеграција за 2010. годину

Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије, Делегација Европске уније у Србији и Ерсте Банка доделили су награде за најбољи медијски прилог о процесу европских интеграција у Србији за 2010.годину новинарима - Горану Јанићевићу, Кости Рајевићу, Ивану Јовановићу, Ани Симоновицовој и Зорану Максимовићу.

Награда је студијска посета Бриселу, која ће бити реализована између 25 - 29. маја, током ће сваки од победника имати прилику да се сусретне са званичницима Европске комисије и Европског парламента, као и са колегама новинарима који извештавају из седишта ЕУ.

Награду у конкуренцији „најбољи телевизијски извештај“ добио је Горан Јанићевић из Продукцијске групе Мрежа, за прилог о дивљим депонијама емитован на РТС у емисији „Зелени евронет“. Јанићевић је на објективан и реалан начин осветлио проблем дивљих депонија у Србији и тако се позабавио једним од кључних еколошких и животних проблема у Србији. Занимљивим одабиром саговорника и добрим кадрирањем и монтажом успео је да проблем депонија приближи просечном гледаоцу. Жири верује да је то најбољи начин да се утиче на еколошку свест становника Србије.

Награду на најбољи новински извештај добио је Коста Рајевић за текст „Српска погача посна за Европу“, објављен у магазину "Пољопривредник", о стању наше пољопривреде и настојању да се интегрише у ЕУ. Дугогодишње новинарско искуство из области пољопривреде, обиље информација као и професионалан критички осврт на конкретан проблем који мучи српске пољопривреднике били су пресуђујући да Комисија додели ову награду Кости Рајевићу. Посебно је значајно што је награда додељена новинару који се бави пољопривредом - једном од главних стратешких привредних грана у Србији и у Европи. Жири је овиме имао намеру и да скрене пажњу да би пољопривредне теме требало да заузму још већи простор у српским медијима, посебно у контексту даљег напретка европских интеграција.

Награду за најбољи радијски извештај добио је Иван Јовановић новинар Радио Београда за прилог о еко-иновативним пројектима који се финансирају из фондова Европске комисије. Осим што се у прилогу позабавио темом која је веома актуелна за српску привреду, Јовановић је слушаоцима на једноставан и практичан начин објаснио како могу да искористе међународну позицију Србије, односно постојећи формални однос са ЕУ.

Награду за најбољи прилог у локалном медију добила је Ана Симоновицова, новинар Радија Стара Пазова, за радијски прилог о могућности коришћења европских фондова за микрорегионе емитован у заједничкој емисији радио станица Бач, Бачки Петровац, Кисач, Ковачица и Стара Пазова. Прилог је емитован на словачком језику. Ана Симоновицова је својим прилогом слушаоцима у Србији на веома јасан начин представила потпуно нови појам - микрорегионе, као и значај формирања таквих регионалних заједница и могућности коришћења европских фондова намењеним предузетницима таквих заједница. Жирију се посебно допало што је Симоновицова пажњу посветила практичним могућностима стварања микрорегиона, а не само теоријском представљању таквих интеграција.

Награду за најбољи прилог у области малих и средњих предузећа добио је Зоран Максимовић за прилог „Новопазарски џинс ускоро на тржишту ЕУ“ емитован регионалној РТВ Нови Пазар. Максимовићев прилог је на врло професионалан начин кроз причу о малим новопазарским произвођачима текстила приказао могуће користи европских интеграција за домаће предузетнике. Стављање локалних прича у контекст европских интеграција, према мишљењу жирија, прави је начин да се грађанима приближи значај европских интеграција.

Жири који је доделио награде чинили су Петар Јеремић из Удружења новинара Србије, Војислав Стевановић испред Независног удружења новинара Србије, Ивана Ђурић из Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије; Мирјана Шакић из Ерсте банке и Александар Ђорђевић, представник Делегације Европске уније у Србији.

Награде за најбоље медијске прилоге о процесу европских интеграција за 2009. годину

15. јануар 2010.

Награде за најбоље медијске прилоге о процесу европских интеграција за 2009. годину, додељене су 15. јануара 2010. у Влади Србије новинарима агенције Бета Мирјани Пантић, НТВ из Ниша Небојши Величковићу, Радио Београда Ивану Јовановићу, Продукцијске групе Мрежа Александри Крстић и Радио Зрењанина Аранки Молнар.

Награде су доделили Канцеларија Владе Србије за европске интеграције, Делегација Европске уније у Београду и Ерсте банка.

Директорка Канцеларија Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић оценила је да су новинари ове године највише интересовања показали за теме које су суштински важне за процес европских интеграција - усвајање и примену закона који успостављају европске стандарде. Интересовање за овај конкурс је било највеће које смо до сада имали, поручила је Делевић.

Шеф Делегације Европске уније у Београду Венсан Дежер оценио је да су теме, о којима су награђени новинари извештавали, веома разнолике, од добијања сертификата за извоз парадајза у ЕУ, рада локалног омбудсмана у Нишу до пораста инвестиција.

Процес интеграција се наставља и сложеност тема ће, како се буду отварала поглавља за преговоре, бити све већа, поручио је Дежер.

Председник Извршног одбора Есте банке Славко Царић је истакао да је прикључивање ЕУ један од најважнијих политичких и економских приоритета.

Сматрамо да је квалитетно извештавање о ЕУ важно, због чега је Ерсте банка инсистирала да се уведе и награда за најбољи прилог на тему малих и средњих предузећа, поручио је Царић.

Награђени новинари ће боравити у студијској посети Бриселу од 26. до 30. јануара ове године.

Мирјана Пантић је награђена за текст о томе како мали пољопривредни предузетници уводе европске стандарде у производњу парадајза, док је Небојша Величковић награђен за за прилог о улози локалног омбудсмана у Нишу у развоју локалне самоуправе.

Иван Јовановић је награђен за радијски прилог о сертификацији домаћих пољопривредних производа, а Александра Крстић за ТВ прилог о о успостављању Канцеларије Скупштине Србије за комуникацију са грађанима.

Аранка Молнар је награђена за прилог о гринфилд инвестицијама као подстицају за локални развој и пораст запошљавања.

Делегација Европске уније у Републици Србији,

Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије и

Ерсте Банка расписују

КОНКУРС ЗА НОВИНАРЕ

За најбољи медијски прилог о процесу европских интеграција у Србији у периоду од 1. јануара до 1. децембра 2010. године

Конкурс је отворен за све новинаре штампаних и електронских медија регистрованих на територији Републике Србије.

Радови треба да буду на тему европских интеграција или Процеса стабилизације и придруживања Србије Европској унији и њиховог утицаја на свакодневни живот грађана Србије.

Награда ће се додељивати за прилоге у пет категорија:

1. Најбољи телевизијски извештај (ТВ станице, независне продукције, агенције)

2. Најбољи радијски извештај (радио станице, независне продукције, агенције)

3. Најбољи новински извештај (дневна и периодична штампа, агенције, интернет)

4. Најбољи прилог у локалном медију (ТВ, радио, штампани медиј)

5. Најбољи прилог у области малих и средњих предузећа

Радови приспели на конкурс морају да буду објављени/емитовани на неком од медија у Републици Србији у периоду од 1. јануара до 1. децембра 2010. године.

Радови треба да се предају у пет истоветних примерака (фотокопије, односно аудио/видео записи на аудио касети, VHS видео касети, или на CDMP3, realaudio, ттсЈотв audio, mpeg или DVD формату).

Сваки новинар може да конкурише само са једним новинарским радом, било да га пријави сам или га номинују професионална новинарска удружења, матична редакција или жири. Новинари који раде у различитим медијима могу конкурисати у више категорија, али са различитим радовима.

Радови који су награђени на другим конкурсима у периоду трајања овог, неће бити у конкуренцији за награде.

Рок за подношење новинарских радова је 1. децембар 2010. године. У прилогу доставити податке са пуним именом и презименом аутора, контакт телефоном, електронском адресом, именом и адресом медијске куће у којој ради и датумом када је рад објављен.

Радове послати на адресу:

Република Србија

Влада

Канцеларија за европске интеграције

за НОВИНАРСКУ НАГРАДУ

Немањина 34/1

11000 Београд

Жири, у чијем саставу ће бити представници Независног удружења новинара Србије, Удружења новинара Србије, Делегације Европске уније у Србији, Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије и Ерсте Банке, до краја децембра прогласиће по једног добитника награде у свакој од пет наведених категорија. Најбољи медијски прилог биће објављен и на званичним интернет презентацијама Делегације и Канцеларије. Награда је радно-студијска посета Бриселу, где ће сваки од победника имати прилику да се сусретне са званичницима Европске комисије и Европског парламента и током посета припреми извештаје које ће објавити у свом медију.

Конкурс је објављен на интернет презентацијама Делегације www.europa.rs, и Канцелариј на адреси: www.mei.gov.rs

Задодатне информације контакт особа у Канцеларији за придруживање ЕУ је Ивана Ђурић, е-адреса: idjuric@mei.gov.rs , а у Делегацији ЕК Александар Ђорђевић, е-адреса: Aleksandar.Djordjevic@ec.europa.eu.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: